7 Temmuz 2012 Cumartesi
Un Helvası
Aşağıda aynı malzemelerle iki farklı şekilde pişirebileceğiniz enfes bir helva tarifim var.
Malzemeler
1 paket margarin (250gr) ya da tereyağ
2 su bardağı un
Şerbeti İçin
2,5 su bardağı süt
1,5 su bardağı toz şeker
1 paket vanilya
Yapılışı
Önce süt toz şeker ve vanilyayı bir tencereye alıp şeker eriyene kadar ısıtıyoruz, kaynaması gerekmiyor. Başka bir tencereye ise unu ve yağı alıp ocağın en kısık ayarında kavurmaya başlıyoruz. Hiç bırakmadan sürekli karıştırmak gerekiğini hatırlatmam gerek. Yağ eriyor, unun yavaş yavaş rengi değişmeye başlıyor. Yaklaşık 45-50 dakika sabırla karıştırıp istediğimiz koyu renkli kıvama geldiğinde ve un kokusu çıktığında sütlü şerbeti döküp ocağın altını açıp şerbeti çekene kadar karıştırıyoruz. Zaten şerbeti anında çekip katılaştığını göreceksiniz.
İkinci yöntemde ise yine şerbetimizi aynı şekilde hazırlıyoruz. Ayrı bir tencereye yalnızca unumuzu alıp yine en kısık ateşte sürekli karıştırarak kavuruyoruz, yine 45-50 dakika sonunda unun pembeleştiğini ve kokusunun çıktığını göreceksiniz, pembeleşen unun üzerine oda sıcaklığındaki margarin/tereyağını ekleyip yağı çekene kadar karıştırıp son olarak da şerbeti dökerek şerbeti çekene kadar karıştırmaya devam edip ocaktan alıyoruz.
Kaşıkla, elinizle ya da bıçakla keserek dilediğiniz şekli verebilirsiniz. Afiyet olsun.
Not: iki pişirme şekli arasındaki fark ise şu: 1. şekilde yumuşacık, harika bir helvanız, 2. pişirme şeklinde ise kıyır kıyır harika bir helvanız oluyor :)
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
ayşe
YanıtlaSilkıyır kıyır oluyor gerçekten güzel bir tarif teşekkürler
kııyır kıyır tabi olur tava dibini tutuyorr :DASDFGHJKLŞ
YanıtlaSilneyseee tuttmadı oldu :DD fatma kız gel yiyelimmm :DDFGHJKL
YanıtlaSilYıllardır deniyorum ama kıyır kıyırı hiç tutturamamıştım artık pes etmiştim meğer unu sade kavuruyomuşuz yaaa��
YanıtlaSilElinize emeğinize sağlık....nasıl makbule geçti bu puf noktası bilemezsiniz..
YanıtlaSilAfiyet şeker olsun :)
SilDenicem
YanıtlaSilUzun zamandir yedigim en guzel un helvasiydi. Bir suru tarif denedim bu kivami tutturamadim lezzeti kivami muhtesem oldu cok tesekkurler tarif icin. Mutlaka ikinci yontemi deneyin pisman olmayacaksiniz:)
YanıtlaSilAfiyet olsun Selda Hanım, mutlu oldum beğenmenize:)
Sil